Leververvetting
Nemóphila's Norwegian Forest Cats

 

 
 

Home
EMS-Codes
Geschiedenis
Rasstandaard
Showen
Genetica
Leververvetting Beartest

 

Leververvetting

Bron:Bengaal Cat/Kitten HEALTH CORNER
Vertaling: Petry den Hartog

Hepatic lipidosis is de ophoping van vet in de lever, het kan een complicatie zijn van de conditie of van andere ziekten, maar het kan ook uit zichzelf ontstaan.
De meeste katten die deze ziekte krijgen zijn iets wat zwaarlijvig bij het begin van de ziekte, en leven vaak een Bourgondisch leven.
Het is wél( dit is niet wetenschappelijk bewezen) dat stress  de hoofdoorzaak is die deze conditie tot stand brengt. (grote veranderingen in de omgeving van de kat, zoals een verhuizing, een nieuwe huisgenoot en voor gevoelige katten, als JIJ gestresst bent want dat voelen ze)
Het begint met niet meer willen eten, zelfs voor een dag of 2. Deze ontwikkeling is de hoeksteen van leververvetting, Anorexia!
Het vet of de lipidecellen in de kat mobiliseren zich naar de lever, die niet in staat is om ze te verwerken.
Het mechanisme om de vetcellen af te breken in de lever valt uit, waarom dit is, is niet volledig bekend, maar een verandering van bepaalde eiwitten kan de oorzaak zijn.

Er is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid dat een verandering in samenstelling van Aginine, één van de aminozuren, een rol speelt in de ontwikkeling van leververvetting.
Katten kunnen arginine niet omzetten, en tijdens het vasten (Anorexia), er zijn katten die in staat zijn om Arginine te halen uit de afbraak van eiwitten uit spieren;
alhoewel een kleine hoeveelheid Arginine nodig is om ammonia om te zetten naar de afvalstof Ureum.
Een verandering in arginine kan hyper-ammonemia veroorzaken.

Een andere mogelijkheid die leververvetting kunnen veroorzaken is een beschadiging van het mitochondria in de lever.
Gedurende het toedienen van toxine, medicijnen zoals tetracycline, of zelfs zwaarlijvigheid kan lijden tot een verhoogde graad van vetafbraak.

Leververvetting is het meest voorkomende lever probleem bij katten.
De leeftijd waar deze ziekte het meest voorkomt is rond de 8 jaar, maar ook katten van 1 jaar oud en van 16 jaar oud staan geregistreerd.
Het ziektebeeld van leververvetting is: anorexia, gewichtsverlies, overgeven, verliezen van spieren (vooral in de achterpoten en de heupen) en de katten zijn depressief.
Als de ziekte niet wordt gestopt zal de kat in coma geraken. Katten met een hoger risico om leververvetting te ontwikkelen zijn de katten met overgewicht.
Ze ontwikkelen anorexia onder invloed van diverse oorzaken inclusief stress.
Of katten die een ziekte hebben waardoor ze chronische anorexia krijgen.

Sommige tekenen van leververvetting kunnen ook tevoorschijn komen bij Cholangitis, FIP, Pancreatitis an Hepar neoplasia.
Al deze ziekten kunnen worden bevestigd door middel van een leverbiopt te nemen.
Omdat katten met leververvetting een risico lopen als ze onder narcose moeten, wordt vaak voor een ander onderzoek gekozen zoals laparscopie.

Katten met leververvetting moeten vaak opgenomen worden in een dierenkliniek en hebben intensieve verzorging nodig.
Het is echter aan te bevelen om de katten thuis te behandelen, maar dit vraagt veel toewijding en werk van de eigenaren van de kat.
Doordat de katten thuis verzorgd worden, is de hoeveelheid stress minimaal. De kat krijgt constant voedsel en vocht toegediend.
De voedseltherapie is het hoofd doel van de behandeling, en doelt op het omkeren van de anorexia en ten langen leste het genezen van de lever ziekte.
Een hoog eiwit, hoog caloriehoudend dieet dient gegeven te worden om aan de energie behoefte van de kat tegemoet te komen.
Uw dierenarts kan u helpen bij wat voor voer en de hoeveelheid voer dat uw kat nodig heeft.
Voor de meeste katten met leververvetting is overgeven zo’n groot probleem dat het nodig is om een maagsonde aan te leggen om het mogelijk te maken dat de kat thuis verzorgd kan worden en gevoed.
Er zijn drie typen maagsonde, ze komen allemaal in de slokdarm uit, één gaat via de neus, één via de hals en één rechtstreeks via het abdomen.

Als je het geluk hebt om de ziekte te ontdekken in een vroeg stadium, is een maagsonde waarschijnlijk niet nodig.
Wij hebben Magnum gedwangvoederd zonder maagsonde. Wij gaven hem Hill’s a/d (te koop bij de dierenarts), wat een “half vloeibare” substantie is, en gemakkelijk op te zuigen in een spuit.
Wij voegde er een paar capsules visolie aan toe, visolie heeft bewezen dat het een positief effect geeft op de lever en de nieren.
Wij zijn gestart met het geven van 6 ml voedsel elke 4 uur de klok rond, na 3 weken hadden we de hoeveelheid opgevoerd tot 15 ml.
( 36 ml voedsel is nodig per dag om de kat in leven te houden, alles wat meer wordt gegeven kan de kat gebruiken om het lichaam weer op te bouwen).
Op het moment dat we zagen dat Magnum zijn vacht er geweldig uit begon te zien wisten we dat we de ziekte de baas waren.
Vooral vergeleken bij de rest van hem toen hij zo ziek was, dit was het resultaat van de toegevoegde visolie.
Maar we wisten dat als zijn vacht er weer zo mooi uit kon zien….. de rest van hem zou volgen!!! En wij hadden gelijk!!

Wij hebben hem 250 ml Ringer vloeistof toegediend per dag. Ik had geluk dat mijn zoon me hierbij kon helpen.
Maar toen Magnum zijn kracht terug kreeg ( wat wij geweldig vonden natuurlijk), hebben we assistentie van onze dierenarts gevraagd om de vloeistof in onze grote jongen te krijgen.
We gaven de vloeistoffen onder de huid in de nek 3 keer per week, daarna eens per week, totdat wij zeker wisten dat hij volledig herstelt was.
Met veel toewijding en zorg, kan de kat volledig herstellen, maar het kan 6 tot 8 weken duren, of soms nog langer.
Je weet op het moment dat de kat uit zichzelf gaat eten dat je op de goede weg bent naar volledig herstel.
Er zijn ook andere tekenen die duiden op een herstel als je je kat voorzichtig en liefdevol observeert.
De vacht zal mooier en zachter worden, meer respons, het terug komen van een twinkel in zijn ogen, enzovoort.

Valium wordt ook gebruikt om de eetlust te stimuleren, ook zijn er andere medicijnen die dit effect geven.
Deze medicijnen dienen 15 minuten voor het eten gegeven worden, ook om het spugen te beperken tot een minimum.

Katten met leververvetting moeten regelmatig gewogen worden om gewichtsverlies of –toename te constateren, en het vocht moet in de gaten gehouden worden.
Bloedonderzoek moet 1-2 keer per week gedaan worden om de status van de ziekte te kunnen bepalen.
De dierenarts zal afgaan op jou gevoelens en observaties, omdat stress zoveel mogelijk moet worden voorkomen zullen de meeste behandelingen thuis plaats vinden, om de vooruitgang niet in de weg te staan.
Een herstellende kat moet in een vertrouwde omgeving wonen, waar de kat zich veilig voelt.
Niet tussen andere katten of dieren, de kat moet geen competitie aan hoeven gaan voor eten, aandacht en territorium.
Vooruitgang, ook al is het maar een kleine vooruitgang bij een kat met leververvetting moet te zien zijn na 2 of 3 weken nadat je met de behandeling bent begonnen.
Voor katten die een maagsonde hebben, kan de sonde verwijderd worden nadat de kat 5 tot 7 dagen zelf heeft gegeten.

Zaken om in gedachten te houden om leverziekten te voorkomen, zorg dat je kat niet corpulent wordt.
Ook elk afslankprogramma bij een corpulente kat moet ERG langzaam en voorzichtig uitgevoerd worden.
Katten die overgaan naar een dieetvoer moeten goed in de gaten gehouden worden dat ze genoeg voedsel tot zich nemen.
Alle katten eigenaren moeten hun katten heel goed in de gaten houden tijdens bijvoorbeeld een verhuizing, of als een er een nieuw gezinslid bij komt, om te weten of de kat blijft eten.
Als je weet dat je kat tijdens een periode van stress het eten zal staken, is het misschien verstandig om hem in die periode te dwangvoederen een aantal keren per dag, tijdens de stress periode, om zo anorexia geen kans te geven.
Als je een kat hebt die al leververvetting heeft gehad, dan moet je proberen om te begrijpen dat jou kat waarschijnlijk iets gevoeliger is als wat je had verwacht, en heeft dus meer aandacht nodig in tijden van stress.

Met dwangvoederen en/of dieettherapie en vochttherapie, kunnen 60% van de katten met beginnende leververvettng overleven en ze hervatten hun normale leven.
Zonder deze lange termijn behandeling, toewijding en doorzettingsvermogen van de eigenaren zal maar 10% herstellen.

Voor onze ultra-gevoelige en lieve Magnum, hebben wij een derde therapie bedacht, deze komt niet voor in de boeken en onderzoeksrapporten…
Wij noemen het “LOVE THERAPY”, gedurende 3 of 4 uur per dag nemen we hem mee naar bed en knuffelen!!!
Hij heeft zo onze onvoorwaardelijke aandacht, dutten wat of kijken tv met elkaar, en wij vertelde hem steeds opnieuw dat hij zo ontzettend speciaal is!!
Ik weet dat zowel Magnum als ik veel baat hadden bij deze therapie, en ons vredig samenzijn was erg posities voor ons beiden.
Het verzogen van een kat met leververvetting is vermoeiend en de verzorgers moeten ook goed voor zichzelf zorgen gedurende de kritieke tijd.
Wij zijn blij dat Magnum baat had bij zijn therapieën, en herstelde volledig van zijn leververvetting!!
Wij hopen dat deze informatie andere katteneigenaren kan en zal helpen. Dit artikel komt recht uit onze harten, en van onze persoonlijke ervaringen.
UPDATE: Magnum’s bloedwaarden werden weer normaal!!
We zullen altijd, natuurlijk, doorgaan met hem goed te observeren. Het feit dat hij leververvetting heeft gehad, heeft ons geleerd dat hij een gevoelige kat is.
Een les die wij nooit zullen vergeten. Hij heeft zijn hele gewicht terug, en is helemaal gezond nu al meer dan 5 jaar!!
Zijn totale therapie heeft 8 weken geduurd.

 

 

 

 

 

Home | EMS-Codes | Geschiedenis | Rasstandaard | Showen | Genetica | Leververvetting

This site was last updated 07/30/06

Martin en Patry den Hartog
Warnsveld
Gelderland